banner wandelen in de bergen

In onze zeeën en oceanen drijft steeds meer plastic. Het gaat dan niet alleen om afval dat we op straat weggooien, of visnetten die achterblijven op zee, maar bijvoorbeeld ook om deeltjes die overblijven na het wassen van synthetische kleding. Samen vormen deze verschillende soorten plastic, die soms niet eens met het blote oog te zien zijn, de plastic soep. Als dit zo doorgaat, is er in 2050 meer plastic dan vis in zee(!). Gelukkig zijn er verschillende organisaties en initiatieven die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit niet gaat gebeuren. The Sailing Taxi is er daar één van! Wij hebben Tom, Olivier, Luuk en Guus, de oprichters van The Sailing Taxi, een aantal vragen voorgelegd.

Tom, Olivier, Luuk en Guus vertel eens: wie zijn jullie en wat doen jullie?
‘Wij zijn fanatieke avonturiers met een passie voor ondernemen, extreme sporten én het milieu. Vier jongens die met bijbaantjes naast de studie gespaard hebben voor deze grote droom: de wereld rondzeilen. Onze missie is om een revolutie in de extreme sportmarkt te verwezenlijken. Met de boot organiseren we met een minimale ecologische voetafdruk, unieke expedities naar de mooiste golven en de meest verse poedersneeuw. Om te zeilen heb je enkel wind nodig, wat CO2 neutraal vervoer mogelijk maakt. Wij zeilen in twee jaar de wereld rond, waarbij we elke bestemming schoner achterlaten door (plastic) afval te upcyclen tot snowboards, ski’s en surfboards. Deze geweldige ervaring delen wij graag en iedereen is welkom aan boord!’

Met welk doel zijn jullie The Sailing Taxi begonnen?
‘We willen graag de band tussen mens en natuur versterken. Daarnaast willen we iedereen inspireren om zijn of haar kijk op afval te veranderen en stimuleren we de bewustwording van de waarde die je aan afval kunt geven, namelijk door het te zien als een grondstof. Om mens en milieu dichter bij elkaar te brengen en een constructieve bijdrage te leveren aan het bestrijden van (plastic) vervuiling, zetten we educatieve en duurzame expedities uit op elke plek waar wij met de zeilboot aanmeren’.

Hoe bepalen jullie de route?
‘Op onze studentenkamer hebben we naar de wereldkaart gekeken en gezocht naar de perfecte combinatie van sport en natuur. We zien de wereld als een achtertuin met talloze mogelijkheden. Het liefst gaan we op zoek naar onontdekte paden en onmisbare plekken, met een balans tussen kou en warmte. We hebben een koukleum aan boord, Tom, dus we kunnen niet te lang in het hoge noorden blijven’.

Welke producten zijn voor jullie onmisbaar als jullie onderweg zijn?/strong>
‘Koffie, Yerba maté, warme bivakmutsen, goede wetsuits en zeepjes. Wij zijn grote liefhebbers van goed eten, zonder functioneren we niet. Mayonaise en goede muziek, voeding voor de geest, zijn de favorieten. Maar, met de thermosflessen van SIGG en de waterdichte tassen van Ortlieb zijn we pas écht compleet! Al zijn we nog op zoek naar materialen om vanaf de boot de onderwaterwereld te verkennen...’

Wat is jullie toekomstdroom met The Sailing Taxi?
‘In de toekomst willen we het platform graag uitbreiden naar een vloot van boten, met ieder een eigen specialisatie. Hierdoor kunnen wij een brede, wereldwijde impact realiseren. Zo lijkt het ons leuk om op een bepaald moment het stokje door te geven aan vier vrouwen’.