banner wandelen in de bergen

Wat kan je allemaal doen in de sneeuw?

Het komt niet vaak voor dat Nederland is bedolven onder witte kristallen, oftewel sneeuw. Zodra dit gebeurt staat het verkeer dan ook altijd op zijn kop. Maar de voordelen zijn natuurlijk het plezier wat het met zich meebrengt, de mooie foto’s die je buiten kan maken en vooral de activiteiten die je kunt ondernemen. Plezier hebben en origineel zijn met sneeuw kan vrijwel overal en dan bedoelen we niet alleen skiën, snowboarden, langlaufen en sleeën op wintersport.

Snowtubing
Snowtubing is een unieke wintersport-activiteit die van oorsprong uit Amerika komt. Het is een geweldige en spectaculaire belevenis voor zowel jong als oud. Snowtubing kun je doen op een speciale sneeuwbaan (vaak in wintersportgebieden) of zoek een ‘doe-het-zelf’ op een helling bedolven onder een flink pak sneeuw. Met een grote ronde opgeblazen rubberen band probeer je zo snel mogelijk van boven naar beneden te razen. Geen opblaasbare band voor handen? Een oude autoband volstaat ook. Je kan alleen op zo’n rubberen band naar beneden gaan, racend tegen familie of vrienden. Maar met snowtubing kan je ook samen met familie of vrienden op één rubberen band naar beneden razen. Op zoek naar sportieve en avontuurlijke uitdaging? Dan is snowtubing iets voor jou!

Wandelen met sneeuwschoenen
Lekker in beweging zijn terwijl je geniet van het geweldige uitzicht en de prachtige (witte) natuur. Een fijne manier om buiten te wandelen in de winter wordt ook wel sneeuw-schoenwandelen genoemd. Veel uitrusting heb je hier niet voor nodig. Sneeuwschoenen, een paar wandelstokken en gamaschen zijn al genoeg. Gamaschen bedekken je onderbenen en de bovenkant van de schoen, waardoor vuil, kou en nattigheid niet je schoen in kan komen. De uitrusting voor sneeuwschoenwandelen wordt vaak op plaats van bestemming te huur aangeboden. Zorg zelf voor dikke winterkleding en vergeet geen warme sokken en handschoenen aan te trekken. Wellicht vind je een aantal ideeën op pagina 7. Bij sneeuwschoenwandelen komt minder techniek kijken dan bij skiën, snowboarden of langlaufen. Maar dit wil niet zeggen dat deze sport minder zwaar is. Sneeuwschoenwandelen is de ideale wintersport voor mensen die graag wandelen en van de natuur willen genieten.

Fatbiken
Fietsen in de sneeuw.. Huh, lees ik dat nu goed? Ja! De fatbike is namelijk een all-road fiets die perfect in de sneeuw te gebruiken is. Deze fiets staat ook wel bekend als de “Fun-Bike”. De fatbike bestaat al zo’n 10 jaar en is een Noord-Amerikaanse uitvinding. De banden van de wielen zijn een stuk dikker dan normaal: ze zijn namelijk van een steviger rubber gemaakt. De bandenspanning van deze fietsbanden is ook een stuk lager dan normaal. Daardoor is deze fiets geschikt voor onstabiel terrein, waaronder sneeuw. Ontdek de meest bijzondere plekken door te Fatbiken over de sneeuw in de bergen.

fatbiken

Sneeuwballengevecht
Zin in een iets minder sportieve activiteit tijdens deze koude dagen? Dan kan er nog altijd een ouderwets sneeuwballengevecht worden georganiseerd. Maak teams, bespreek een trefpunt, maak bunkers en probeer elkaar zo goed mogelijk in te peperen. Laat het verliezende team een opdracht doen, zoals het maken van een sneeuwpop of het verzorgen van een lekkere kop warme soep, bijvoorbeeld een minestronesoep (zie het recept op pagina 5). Zin in een sneeuwballengevecht met spelregels? Dan kun je nog altijd “Yukigassen”. Dit is een Japanse sport waar men in teams de vlag van de tegenstander tijdens een sneeuwballengevecht probeert te veroveren.