Op een duurzame manier leven

Het is al een tijdje duidelijk dat het klimaat op de wereld aan het veranderen is en dat deze veranderingen steeds sneller gaan. Het is dus belangrijk dat we samen duurzamer en op een meer milieuvriendelijke manier gaan leven. Hoe je dit kunt doen? We hebben een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet.

Duurzaam boodschappen doen

Koop lokale producten en waar mogelijk organisch. Het eerste helpt te voorkomen dat producten grote afstanden afleggen. Door organische producten te kopen komen er minder chemicaliën in je lijf en in het milieu. Probeer tijdens het boodschappen doen plastic verpakkingen en plastic tassen te vermijden. Neem zelf een stoffen tas mee of gebruik een doek van bijenwas. In landelijke gebieden verkopen boeren vaak verse melk en eieren. Glazen flessen en potten kun je goedkoop kopen en telkens weer opnieuw gebruiken.

Deuter Upsydney

Bewuster winkelen

Vraag je tijdens het winkelen continu af: wat heb ik écht nodig? De kledingstukken die in je mandje belanden, zijn vaak gelijk aan de kledingstukken die al in je kast hangen. Misschien kan je favoriete kledingstuk wel gerepareerd worden? Voor je kleding kun je ook tweedehands winkels bezoeken of, als je handig bent, iets nieuws van oude kleding maken. Voordat je het pashokje in gaat, kun je jezelf een aantal vragen stellen: waar is dit item gemaakt? Is het op een duurzame manier gemaakt? Veel bedrijven, focussen op een meer duurzame, milieuvriendelijke manier van produceren.

Milieuvriendelijk transport

Waarom niet de auto thuislaten en op je fiets springen? Het is niet alleen beter voor het milieu, maar houdt ook jezelf fit. Als je het te moeilijk vindt om de auto in de ochtend te laten staan, kun je jezelf eenvoudige doelen stellen, bijvoorbeeld 'hoe vaak per week gebruik je de fiets in plaats van de auto'? En natuurlijk kun je daar een beloning aan hangen.

Lang en heet douchen?

Weet je dat warm water niet alleen duur is, maar dat het, na centrale verwarming en auto's, een van de grootste bronnen voor energieverbruik en CO2 uitstoot in privé huishoudens is? Met simpele maatregelen kun je de kosten van warm water reduceren, het milieu beschermen en toch voldoen aan de vereisten voor gezondheid en hygiëne.

En weet: alle kleine beetjes helpen!

Terug Naar Boven