HOE KUN JE JE WANDELSCHOENEN HET BESTE ONDERHOUDEN

Je bent natuurlijk blij met je wandelschoenen. Daar wil je natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten... Goed onderhoud is dan ook heel belangrijk! Daarom raden wij je aan onderstaande stappen te doorlopen.

STAP 1: DE VOORBEREIDING

Droog je schoenen in een goed geventileerde ruimte, maar niet bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onderhoudsmiddelen ook op de verborgen gedeelten van de schoen komen. Haal de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meerdaagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

STAP 2: BASISREINIGING

Borstel je schoenen grondig af, zodat het leer weer luchtdoorlatend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Laat de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming of in de auto! Het natte leer kan 'verbranden', waardoor barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld.

Schoonmaken wandelschoenen

STAP 3: IMPREGNEREN

De schoenen moeten licht vochtig zijn als je ze inspuit met impregneerspray. Door de ver geopende poriƫn kan de impregnatie diep doordringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. De schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend. Na circa drie weken neemt het effect af. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil.

STAP 4: ONDERHOUD

Als je leren schoenen veel draagt en ze vaak worden blootgesteld aan vocht, dien je ze te behandelen met een verzorgingsproduct voor schoenen. Leer dat niet is onderhouden droogt uit, wordt bros en scheurt in. Smeer je schoenen dus in met een doek en poets ze met een borstel op. Geef je schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Let op: heb je schoenen van synthetisch materiaal, dan kun je deze stap overslaan.

STAP 5: OPSLAG

Berg de schoenen op een droge, goed geventileerde plaats op in een schoenenzak of in de schoenendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkom je dat er buiglijnen ontstaan.

Meer info?

Bekijk via onderstaand filmpje hoe je bovenstaande stappen uitvoert.

Terug Naar Boven