PFC-vrij op pad

Tegenwoordig lees je steeds meer dat producten ‘PFC-vrij’ zijn, maar…wat wil dat eigenlijk zeggen? Wij leggen het uit! PFC (per- en polyfluorinated compounds) is een groep chemicaliën die schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid. Deze chemicaliën zitten in veel alledaagse producten, zoals keukenitems, pizzadozen, papier en ook in stoffen, zoals in regenjassen. Eenmaal in het milieu, verspreiden ze zich razendsnel. Wetenschappers hebben sporen van PFC gevonden in drinkwater, lucht en ijsberen. Sommige PFC soorten kunnen zelfs een nadelig effect hebben op de voortplanting en kanker veroorzaken. Schadelijke fluorkoolwaterstoffen worden extreem langzaam afgebroken, gedurende enkele honderden jaren, of zelfs helemaal niet.

Waarvoor wordt PFC gebruikt?

PFC wordt gebruikt voor de water-, vuil- en vetafstotende kwaliteiten en wordt ook gebruikt in ademende membranen. PFC is vooral populair in de outdoorwereld, waar het wordt gebruikt voor het impregneren van textiel. Zonder een waterafstotende coating zouden stoffen water opzuigen en zwaar en nat worden.

Omdat PFC schadelijk is voor het milieu én onze gezondheid, is het belangrijk om deze stoffen zo min mogelijk te gebruiken. Gelukkig worden steeds meer producten PFC-vrij, waardoor jij met een goed gevoel op pad kunt!

Sinds 2020 maakt het Duitse merk deuter gebruik van DWR (durable water repellent) coatings, waarvan sommige afkomstig zijn uit duurzame, ruwe materialen. Deze coatings worden aangebracht op de buitenkant van het materiaal, om het doordringen van water tegen te gaan. Eenvoudiger gezegd: DWR coatings bieden dezelfde mate van bescherming tegen water, maar zijn veel beter voor het milieu. De rugzakkenspecialist is al in 2018 gestopt met het gebruikmaken van PFC-coatings, maar nu is dus de volledige deuter collectie PFC-vrij!

Deuter Daypack UpSeoul
Terug Naar Boven